|
informacje ogolne () |
|
|
Jestem pielęgniarką ,studiującą obecnie na studiach tzw: xxx pisać pracę licencjacką na temat który bardzo mnie interesuje,a dotyczy osób po 30 roku życia,chorujących na anoreksję i bulimię .Parę lat temu sama byłam zagrożona anoreksją-jak powiedziała wtedy psycholog ( u której spędziłam troche czasu ),lecz udało mi się i anoreksja nie dopadła mnie na maxa.(przy wzroście 166 ,wazyłam juz 41 kg, ).Bardzo chciałabym nawiazać kontakt z osobami które mogłyby podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami w walce z tą chorobą-dotyczy również xxxę zapewnić wszystkie osoby które zechcą nawiazać ze mną kontakt,ze informację które mi przekażą zachowam w xxx pracy licencjackiej chce tylko zamieścić wnioski wynikjące z uzyskanych informacji,bo moje doświadczenia jako przyszłej-niedoszłej anorektyczki są bardzo xxxśli będę miała możliwość to chętnie służę radą ,xxxękuję za zrozumienie i udzieloną mi pomoc. (więcej...) |
|
|
zaburzenia odżywiania inne niż anoreksja i bulimia () |
|
|
Przedewszystkim te dwa punkty:
Cytat:
a) chociaż wiem i widzę, że jestem chuda, to jednak odczuwam jakąś dziwną satysfakcję, gdy np. zjem mało przez cały dzień (bo np. mam dużo pracy i mało czasu)
b) jeśli jestem na siebie zła, bo coś mi nie wyszło, to (czasem) odmawiam sobie za karę jedzenia
c) kiedy jestem zestresowana, to prawie wcale nie mogę jeść
Trochę przeczą temu co napisałaś na początku. Z drugiej strony jeśli tak jest możesz mieć zaburzenia odżywiania. Są różne objawy ED. Anoreksja to nie tylko chęć schudnięcia. Tłumaczenia Anorexia Nervosa oznacza w wolnym tłumaczeniu jadłowstręt psychiczny. Czyli szeroko pojęty wstręt do jedzenia. Spowodowany złym stanem psychicznym.
Tak więc jeśli uważasz, że jedzenie jest dla ciebie problemem. Unikasz posiłków, nie lubisz patrzeć na jedzenie i o nim myśleć, nie koniecznie chcąc zrzucić wagę to możesz się temu głębiej przyjrzeć. Natomiast jeśli jesz dużo i dalej chudniesz to zgłoś się do lekarza w celu zdiagnozowania jakiś zaburzeń hormonalnych lub trawiennych.
Może wklej tu przykładowy jadłospis. ? (więcej...) |
|
|
czy to już bulimia??? (Izka) |
|
|
Zawsze chcialam zrzucic parę kilogramow. Od roku zdarza mi się wymiotowac. Czasem nachodzi mnie ogromna ochota na jedzenie, wiec kupuję cala torbe jedzenia,opycham się, a pozniej to zwracam. Czy to jest juz bulimia? (więcej...) |
|
|
jak leczy się anoreksję i bulimię (Daga) |
|
|
jak przekonac chora osobe do leczenia (więcej...) |
Depresja
Zaburzenia depresyjne są przez specjalistów określane jako zaburzenia psychiczne z grupy afektywnych. Cechą charakterystyczną dla tej grupy jest obniżenie nastroju, zmiana rytmy dobowego, lęk, obniżenie napędu psychoruchowego. Choć nie ma testów, które mogą jednoznacznie udowodnić depresję, wbrew pozorom diagnoza zwykle jest dość prosta. Zwykle za epizod depresyjny uznawane jest co najmniej dwutygodniowe obniżenie nastroju połączone z utratą zainteresowania czynnościami życiowymi i płynącymi z nich przyjemnościami.
Anoreksja to jedno z najbardziej rozpowszechnionych zaburzeń odżywiania. Istnieje wiele mitów dotyczących tej choroby, jak na przykład przekonanie, że cierpiąca na anoreksję osoba musi być przeraźliwie chuda. Tymczasem choroba zaczyna się o wiele wcześniej, zanim zmieni swą ofiarę w skórę i kości.
Bulimia
Bulimia to przede wszystkim choroba o podłożu psychicznym. Należy jednak być bardzo ostrożnym w poszukiwaniu jej przyczyn. Czynników może być wiele, mogą się również na siebie nakładać. Czynnikiem społecznym jest po prostu „przymus” bycia chudą.